LANDSCAPING...WHAT'S NEW...

PROJECT YORKSHIRE DALES...TERRACING a HILLSIDE to create flat sitting areas (taking advantage of spectacular views), connected by paths and steps+mass perennial planting

Before and After


How to make a hillside, with superb views (out of vision, to the right of this picture), usable for sitting, planting and a Greenhouse!
Because the change is so dramatic, visually note the green conifer and the Prunus (without leaves), near the middle of the space...that's where the Greenhouse is going to be built...



To the left of the Greenhouse is the conifer and the Prunus, now in leaf, is behind the Greenhouse.

As you can see the paths that will join all of the components of the garden together have been built.

Make a visual note of the large shrub, top right corner...



And here it is again, next to the white building...this picture shows how much terracing work needs to be done to create paths and flat areas.



Here's a broad picture that brings the scale of the project together for you. My design is based on a series of paths and steps, between them are individual beds. All of the beds have been designed so that it's easy to get to them and easy to see them as you walk around the garden.



Now you can see the view, and also, from a different angle the scale of the project. The circle of paving in the distance is a sitting area and the curve of soil to the right will be a flat area of lawn. From this image you can clearly see the beds between the various paths.
Make a visual note of the bird-house...because next I'll show you the same area finished.

Don't be put off by the scale of this, the principles of terracing and design are the same whatever the size of the space.



Here's the empty flat sitting area that I mentioned earlier.



And another view.



And here's a close up of the small terraced sitting area. Building something even as small as this requires very solid foundations to stop it from slipping slowly down the slope that it's built into.



With areas as steep as this you have to combine paths with steps, gentle slopes and level areas...then you create an interesting walk for people to view your garden. Too steep and the walk would feel uncomfortable because you would be watching where you walked rather than appreciating the garden itself.